9 soltips som bevarer huden!

9 soltips som bevarer huden!

Det er ekstra viktig å beskytte huden mot skadelige UV-stråler som blant annet forårsaker tidlige aldringstegn, pigmentflekker og i verste tilfeller hudkreft. Solen er allerede sterk og gode beskyttelse rutiner bør tas i bruk nå.

I denne artikkelen har vi samlet opp de aller viktigste solrådene. Med noen små enkle grep i hverdagen beskytter du huden din på best mulig måte.

1. Bruk solkrem uansett vær, vind og årstid for å unngå tidlig aldringstegn

Mange tenker at solkrem er forbeholdt sommeren, men det er bare en myte. Solkrem bør brukes hele året da solstrålene trenger gjennom skyene og skader huden til tross for kaldt og grått vær. Det er ingen hemmelighet at solen er vår verste fiende når det gjelder aldringstegn- det er viktig å beskytte seg daglig mot UV-stråler. Ved å bruke solkrem i ansiktet hver dag beskytter du deg mot solrelaterte rynker, linjer og pigmentflekker.

 
 

2 . Slik unngår du å få uren og irritert hud av solkrem

Huden i ansiktet er betraktelig tynnere og mer delikat enn på resten av kroppen. Den trenger derfor en mer skånsom og tilpasset pleie. Har du opplevd at å bruke solkrem i ansiktet fører til irritasjon, kviser og urenheter? Dette kan du lett unngå så lenge du velger en solkrem tilpasset akkurat din hud

Har du sensitiv hud : velg en skånsom solkrem uten parfyme. 

Får du lett kviser og uren hud : bruk helst oljefrie solkremer. Disse vil unngå å tette porene dine og dermed forhindre utbrudd. 

Har du tørr hud: trives huden din med en solkrem som tilfører rikelig med fukt utover dagen. 

3. Lavere solfaktor gjør deg brunere. Eller?

Nei, det er ikke riktig, det er også en gammel myte. Sannheten er at du blir like brun med høy faktor, det tar bare litt lenger tid. 

Dessuten bidrar høyere faktor til at brunfargen holder lenger fordi du ikke utsetter huden for solbrenthet. Velg derfor en solkrem med høy faktor som beskytter optimalt mot UV-stråler og hindrer deg i å bli solbrent.

 

4. Hvor høy faktor er høyt nok ?

Det er ikke alltid like lett å vite hvor høy faktor du bør velge. Ofte undervurdere vi hvor sterk solen faktisk er. Mange kan bli lett brent av påskesolen fordi huden ikke har blitt utsatt for sol på lang tid. Snøen reflekterer også lyset og gjør at solen blir enda sterkere. 

Det er anbefalt av kreftforeningen for å beskytte huden tilstrekkelig året rundt. Det er bedre å ta risikoen på å bruke en for høy faktor enn for lav. En tommelregel er minimum SPF 30. Ansiktet trenger ekstra høy faktor. Minimum SPF 30, helst 50.

Det er også viktig å huske på at ulike medisiner eller hudbehandlinger gjør huden mer sensitiv og utsatt for solskade. Her anbefaler vi å bruke en solkrem med faktor 50.

 

5. Ikke spar på solkremen!

Er du mye i solen må du huske å smøre deg ofte og nøye på alle kroppens kriker og kroker. Du skal helst smøre deg en gang i timen for å opprettholde effekten av faktoren, uavhengig om du har badet eller ikke. Er du på stranden eller ved bassenget kan det likevel være lurt å velge en vannfast solkrem, da man ofte svetter i solen og solkremen kan renne bort. Pass på å ta på tilstrekkelig mengde med solkrem da for lite krem kan minske effekten av faktoren.

6. Fjorårets solkrem = dårlig beskyttelse

Det kan være fristende å bruke fjorårets solkrem om du har mye liggende igjen fra sist sommer, men faren ved å ta i bruk gamle solkrem rester er at faktoren kan ha blitt svekket. Den beskytter ikke slik den skal. 

Derfor - vær raus med med deg selv, og investere i ny solkrem for hver sesong.

 
 

7. Noen områder trenger ekstra beskyttelse!

Er du mye ute i solen er det viktig å beskytte hodebunnen, da den også kan få solskader og bli solbrent. Bruk et hodeplagg for å unngå å bli solbrent i hodebunn, og påfør rikelig med solkrem for ansikt i pannen og ved hårfestet slik at du slipper å bli brent og flasse ved hårfestet. Vi anbefaler også å bruke en sunblock på utsatte områder som nese, øre og lepper.

8. Unngå dehydrering 

Selv om det er fristende å ligge lenge ute i solen når den først titter frem, er det ekstremt viktig å ta pauser fra solen. Ved for lange økter ute i stekende sol risikerer du å få heteslag, og det kan få alvorlige følger. Men lenge før det skjer tørker huden din og blir elastisk og utsatt for skade. Drikk rikelig med vann i løpet av dagen når du er ute i solen slik at kroppen og huden holder seg hydrert. 

Vannflaskene fra Sip by Swell er geniale å bruke på stranden da den holder drikken kald i hele 24 timer.

9. Hvorfor etterpleie? 

Etter en lang dag i solen er huden oppvarmet og og fordampet. Den tørster etter rikelig med pleie for å roe seg ned. En aftersun vil stoppe brenningsprosessen i huden etter å ha blitt utsatt for sterk UV-stråling. Ved fordampet og tørr hud oppstår det raskere linjer og rynker, og huden eldes. God etterpleie vil bidra til å reparere huden din, og tilføre fuktighet slik at du unngår flassing og solskader. 

Aftersun gjør også at brunfargen blir jevnere og holder seg fin enda lenger.