coverbrands.noComment

Hvordan forebygge og bekjempe "maskne"

coverbrands.noComment
Hvordan forebygge og bekjempe "maskne"

Munnbind og ansiktsmaske har den siste tiden blitt en naturlig del av hverdagen.

Folkehelseinstituttet anbefaler at vi bruker det når vi reiser kollektivt i rushtiden og på butikken. Dette er et tiltak som ikke erstatter andre smittevernstiltak, men som spiller en viktig rolle i å beskytte deg selv og andre rundt deg mot smittefare. 

IMG_3903.jpg

Hva er maskne?

Noen bruker munnbind utelukkende på buss, trikk og t-bane, mens andre har det på hele arbeidsdagen. Uansett vil du trolig merke forskjell på huden din som plutselig blir tildekket og utsatt for friksjon, som sammen sørger for at bakterier og smuss tetter porene. Varme og fukt som bygges opp i munnbindet skaper et fuktig miljø av svette, olje og bakterier - ikke akkurat oppskriften på ren ansiktshud! Derav begrepet “maskne” - mask acne. Bruk av munnbind kan forverre hudproblemer vi allerede har og i verste fall skape nye. Heldigvis finnes det løsninger for både deg som vil forebygge maskne og deg som allerede lider av det. 

Hvordan forebygge maskne?

En hudpleierutine tilpasset din hudtype er roten til mye godt når det gjelder hudhelse. I utformingen av en rutine er det tre nøkkelord du bør merke deg; rens, pleie og beskyttelse. Dette kan være så enkelt som ansiktsvask, fuktighetskrem og solfaktor. Det aller viktigste du kan gjøre for å forebygge maskne er å rense huden morgen og kveld med en mild ansiktsvask og følge opp med en skånsom fuktighetskrem. Sistnevnte skaper en beskyttende barriere mellom huden og munnbindet. 

 

For å fjerne døde hudceller og sørge for at porene ikke tilstoppes, anbefaler vi å skrubbe huden to ganger i uken. På den måten hjelper vi huden å bli kvitt døde hudceller og stimulere til generering av ny, frisk hud. For å gi en ekstra boost til huden kan du følge opp med en dyptrensende ansiktsmaske som retter opp i ubalanse. 

 

Det kan også være lurt å bruke ansiktsmaske 2-3 ganger i uken for å trekke ut urenheter og rense huden i dybden. For en fet og akneutsatt hud er det alltid lurt å bruke en leirebasert maske som trekker ut overflødig talg og urenheter av huden. Vi kan anbefale Cold Plunge Pore Mask fra Ole Henriksen som på kort tid har blitt en av de mest populære ansiktsmaskene på markedet for en uren hud - og ikke uten grunn! Den gir synlige resultater og du kan umiddelbart føle effekten på huden din.

 

For å opprettholde en ren hud bør du ideelt sett droppe sminken i partiet munnbindet sitter på, men vi forstår at dette ikke er aktuelt for alle. Derimot kan vannbaserte produkter eller mineralpudder være gode alternativer til den tyngre sminken for å hindre irritert hud og og tilstoppede porer. 

 

Utover dette vil huden alltid sette pris på et sunt og variert kosthold samt et rikelig inntak med vann. Det er også viktig å følge instruksjonene på munnbindet nøye - både for folkehelsen og huden din sin skyld. Dette innebærer blant annet å ikke ta på masken når du har den på eller etter du har tatt den av. Husk også å desinfisere hendene hyppig, også før og etter du tar på munnbind. 

 

Hvordan behandle maskne?

Har skaden allerede skjedd, må vi jobbe for å både fjerne urenhetene som har oppstått og forebygge senere utbrudd. Det er derfor viktig å opprettholde hudpleierutinen med fokus på mild rens og fuktighetskrem for pleie og beskyttelse. Du kan også benytte deg av akne-bekjempende produkter som spot treatments eller barrierekremer for raskere behandling av uren hud.  

Det som er viktig å huske på når du bruker aknebehandlende produkter er å bruke de som anvist eller utelukkende på selve kvisen for å unngå at huden tørkes ut - som fører til økt olje- og talgproduksjon. Pass også på at ikke du overbehandler huden med all verdens produkter, dette vil skape irritasjon. Som med all hudpleie er det mye tips og triks, men det viktigste er at du finner noe som fungerer for din hud og livsstil. Finn et produkt som egner seg for din hudtype og finn deretter balansen som passer deg.