Slik finner du riktig solkrem til ansiktet

Slik finner du riktig solkrem til ansiktet

Bruk solfaktor i ansiktet året rundt

Det aller viktigste du kan gjøre for huden din er å bruke solfaktor hver dag, også når det er dårlig vær eller du bare er innendørs. At solkrem er forbeholdt sommeren er en myte som for lengst burde vært avskaffet. Opptil 80% av solstrålene kan passere gjennom skyene som er til skade for både hud og helse. Men hvordan jobber vi inn solfaktor som en vane på lik linje som å pusse tennene på morgenen? Og hvordan unngår vi uren hud som følge av solkrem?

Dette gjør UV-strålene mot huden

De mest kjente strålene vi får fra solen er ultrafiolette (UV) stråler, hvorav UVA og UVB er de mest skadelige. En enkel huskeregel er at UVA står for aldring og UVB står for brent. UVA-stråler penetrerer dypere ned i hudlagene og kan fremme tidlig aldring i form av rynker, fine linjer og pigmentflekker. Samtidig kan disse strålene forårsake soleksem, allergiske reaksjoner og ikke minst hudkreft. UVB er strålene som kan gjøre deg solbrent, og også disse kan forårsake hudkreft. I tillegg stimulerer de til produksjon av melanin og D-vitamin i kroppen. 


Bruk ansiktssolkrem tilpasset din hud

Å beskytte ansiktshuden daglig med solfaktor er spesielt viktig siden huden der er tynnere og mer delikat enn på resten av kroppen. Derfor trenger fjeset mer tilpasset pleie og beskyttelse. For å gjøre solkrem til en like naturlig del av morgenstellet som tannpussen, bør du finne en solkrem som du trives med. Dette innebærer at den er tilpasset din hudtype- og tilstand og ikke gir deg noen ytterligere problemer som for eksempel uren eller fet hud. 

Smll-kjermbilde-2021-06-09-kl.-14.39.24.jpg

Finn din hudtype

Det første du bør gjøre, er å bli kjent med din egen hud og finne ut hvilket utgangspunkt du har. Hudtype er arvelig betinget og kan måles etter hvor høy talgproduksjonen er. Vi pleier å skille mellom fire forskjellige hudtyper; tørr, fet, sensitiv og normal/kombinasjonshud. Er du usikker på hvilken hudtype du har? Følg disse enkle stegene. 


  1. Vask ansiktet med en mild rens og klapp den tørr. 

  2. Unngå å påføre ytterligere produkter og vent i to timer.

  3. Observer hvordan huden ser ut etter de to timene. 

Om huden er tilnærmet lik før vask og verken er tørr eller blank, har du trolig normal hud. Har du blank T-sone (panne, nese, hake), men normal hud utover dette området, har du sannsynligvis kombinert hud. Føles huden tørr og stram, har du mest sannsynlig tørr hud. Opplever du huden som irritert, betent eller rød, har du trolig sensitiv hud. Føles huden oljete og ser blank ut, har du trolig fet hud. 

Når du kjenner til hudtypen din, er det lettere å navigere blant de mange hudpleieproduktene markedet har å by på. Det gjelder å velge gode og tilpassede produkter etter din hud, ikke nødvendigvis hva venninnen din sverger til. Hun kan f.eks ha tørr hud og bør derfor velge en fuktighetsgivende solkrem, mens du f.eks har fet hud og trenger en lett og ikke-komedogen (tetter ikke porer) variant. 

Tørr hud:

Fet/kombinert hud:

Sensitiv hud:

Normal hud:

Hvordan unngå uren hud fra solkrem

Mange er utsatt for å få kviser av solkrem, men da bruker man feil produkt. Det viktige er å finne solkremen som passer for din hud. Utover dette er det noen enkle grep som kan hjelpe deg å unngå kviser. Her får du våre beste råd! 


Double cleanse.


Denne to stegs renserutinen innebærer at første steg i kveldsrutinen er en oljerens/balm etterfulgt av vannbasert rens. Olje løser opp olje og gjør at rester av solfaktor, sminke og forurensning smelter av. Den vannbaserte rensen du følger opp med sørger for at vi blir kvitt rester av oljen, i tillegg til at vi får vasket selve fjeset.

Rens huden morgen og kveld med en mild cleanser.

Bruk serum eller krem med niacinamide eller hyaluronsyre for å styrke hudbarrieren.

Bruk produkter med salisylsyre.

Denne aktive ingrediensen eksfolierer huden og løser opp i tilstoppede porer som fører til kviser og uren hud.

Bruk en ansiktsmaske som renser porene 1-2 ganger i uken.

Sørg for at solkremen ikke har gått ut på dato. En åpnet solkrem har holdbarhet i ca 6-12 måneder, og regnes ikke som effektiv etter dette. Oppbevar flasken i kjøleskapet for forbedret holdbarhet og en kjølende effekt ved påføring. 

Fire solvettregler

  1. Bruk solfaktor hver dag, hele året.

  2. Bruk en solkrem som beskytter mot UVA- og UVB-stråler.

  3. Bruk en tilstrekkelig mengde solkrem. Én teskje, evt en stripe på langefinger og pekefinger holder til ansiktet. 

  4. Påfør et nytt lag hver 2. time for å opprettholde beskyttelsen. 

Viktig å huske på!

Vi forstår at mange ønsker å bli brune og gylne, særlig på sommeren. Solfaktor er ikke en stopper for brunfarge og sommerglød, det tar bare litt lenger tid å bygge opp. Til gjengjeld holder fargen lenger og du minker faren for solskader og hudkreft betraktelig. Ønsker du en gyllen brunfarge vil vi heller anbefale å bruke selvbruningsdråper som gjør at du bygger opp farge over tid.

Ikke glem at daglig bruk av solkrem er det viktigste du kan gjøre for huden din. Skal du begrense hudpleierutinen til ett produkt, er solkrem svaret, uansett hudtype- og tilstand. Når det gjelder tidlige aldringstegn i form av rynker og fine linjer, er det mye enklere og mindre ressurskrevende å jobbe preventivt fremfor behandlende. Dette betyr at det er enklere å forebygge solskadene ved hjelp av solfaktor enn å fikse problemet i etterkant. 

Har du flere steg i hudpleierutinen, skal solkrem etter siste steg, for eksempel fuktighetskrem, og før sminke. Dersom du bruker sminke, kan du bruke en setting spray med faktor eller “dabbe” på solkrem med en sminkesvamp (f.eks Beauty Blender) når du skal påføre mer faktor utover dagen. 

Kos deg i solen med god samvittighet!